Sunday, April 13, 2014

Fakta yang amat pelik *0*

1.Masa terpanjang pernah dicatatkan di antara dua anak kembar yang dilahirkan adalah 87 hari.woow! 
 2.Peti surat paling dalam di dunia ialah di Susami Bay,Jepun dan sedalam 10 meter di bawah air.
3.Pada tahun 2007, seorang lelaki Amerika bernama Corey Taylor cuba memalsukan kematiannya sendiri untuk keluar dari kontrak telefon bimbitnya tanpa membayar bayaran,namun malangnya tidak berjaya.-_-'
4.Setiap orang mempunyai cap lidah yang unik, sama seperti cap jari.
5. Makhluk paling sunyi di Bumi ialah ikan paus yang akan memanggil pasangannya selama lebih dua dekad - tetapi suara yang nyaring itu berbeza dengan ikan paus yang lain dan tidak ada tindak balas.
 6.Kondom tertua yang pernah ditemui ialah pada tahun ke 1640-an (kondom itu ditemui dalam saluran takungan di Istana Dudley), dan dibuat dari haiwan serta usus ikan.
7.The Dutch village of Giethoorn tidak mempunyai jalan; bangunan yang disambungkan sepenuhnya oleh terusan dan jambatan jalan kaki.
8.Kanggaru betina mempunyai tiga faraj.
 9. Pada tahun 1923, penunggang kuda lumba Frank Hayes memenangi perlumbaan di Belmont Park,New York walaupun telah mati - dia mengalami serangan jantung di pertengahan perlumbaan, dan tubuhnya masih di atas kudanya sehingga melintasi garis penamat.
10.Casu marzu ialah keju Sardinia yang mengandungi ulat hidup yang boleh melompat sehingga lima inci daripada keju semasa anda makan.Idea yang baik, tutup keju itu dengan tangan anda untuk menghalang ulat itu melompat ke dalam mata.yuckks!
11.Katak jenis northern leopard menelan mangsanya menggunakan mata - ia menggunakan mangsa untuk membantu menolak makanan ke dalam kerongkong dengan menarik balik mangsa ke dalam kepalanya.
12.Manusia pertama yang membuang air kecil di bulan ialah Buzz Aldrin, tidak lama selepas beliau melangkah ke permukaan bulan.
13.Sesetengah lalat buah secara genetik tahan kepada mabuk - tetapi hanya jika mereka mempunyai versi gen aktif yang dinamakan saintis sebagai"happyhour".
 14.Pada tahun 1567, lelaki yang dikatakan mempunyai janggut terpanjang di dunia meninggal dunia selepas dia tersandung janggutnya semasa melarikan diri dari kebakaran.
 15.The Dance Fever pada tahun 1518 adalah wabak menari selama sebulan yang tidak dapat diterangkan di Strasbourg, di mana beratus-ratus orang menari selama kira-kira sebulan tanpa sebab yang jelas. Beberapa daripada mereka menari sehingga menyebabkan kematian.
 16.Sebuah keluarga orang berkulit biru ditemui dan tinggal di Kentucky.Fulgates of Troublesome Creek dianggap telah mendapat kulit biru mereka melalui gabungan pembiakbakaan serta keadaan genetik yang jarang berlaku dan dikenali sebagai methemoglobinemia.
17.Filem pertama Amerika yang menunjukkan sedang mengepam tandas di skrin ialah filem Alfred Hitchcock Psycho. 
 18.Terdapat glasier yang dipanggil "Blood Falls" di Antartika yang kerap mencurahkan cecair merah, menjadikannya kelihatan seperti ais itu berdarah. (hal ini terjadi disebabkan ais itu dioksidakan air masin.) 
 19.Pada tahun 2008 ahli-ahli sains menemui spesies baru bakteria-Satomi's Pygmy Seahorse (Hippocampus satomiae)yang hidup dalam penyembur rambut. 
20.Renjer taman A U.S. bernama Roy C. Sullivan memegang rekod kerana disambar kilat hampir beberapa kali dan yang masih hidup .Tujuh kali disambar petir pada 1942 dan pada 1977.Beliau meninggal dunia akibat terkena tembakan sendiri pada tahun 1983.
21.Persembahan muzik paling lama dalam sejarah kini sedang mengambil tempat di dalam gereja St Burchardi di Halberstadt, Jerman. Performance of John Cage’s“Organ²/ASLSP (As Slow As Possible)” John Cage bermula pada 5 September, 2001, dan ditetapkan untuk ditamatkan pada tahun 2640.Kali terakhir nota itu ditukar adalah pada Oktober 2013.; penukaran seterusnya akan dilakukan pada tahun 2020.
 22.Terdapat sebuah rumah opera di sempadan US-Canada di mana pentas berada dalam satu negara dan separuh penonton adalah di negara lain. 
 23.Parasit kecil Toxoplasma gondii hanya boleh membiak secara seksual apabila berada didalam usus kucing. Apabila tikus dijangkiti parasit itu dari kucing, maka ketakutan tikus terhadap kucing akan berkurang.
24.The katzenklavier ("piano kucing") adalah alat muzik yang diperbuat daripada kucing.Direka pada abad ke-17 oleh German scholar Athanasius Kircher,yang terdiri daripada deretan kucing didalam sangkar dengan nada suara yang berbeza, dan dimainkan dengan cara menekan keyboard piano yang bersambung dengan paku dan akan mengetuk ekor kucing itu.
25.Wabak ketawa yang berlangsung hampir setahun berlaku di Tanganyika (kini Tanzania) pada tahun 1962. Beberapa ribu orang telah dijangkiti serta di beberapa kampung dan sekolah terpaksa ditutup,gejala-gejala lain termasuk menangis, pengsan, ruam, dan sakit.
26.Orang Rom menggunakan untuk membersihkan dan memutihkan gigi mereka dengan air kencing. Ternyata ia berkesan
 

No comments:

Post a Comment